İsilik Nedir?

İsilik Nedir?

İsilik Nedir?
İsilik ter bezlerinin sıcaktan tıkanması sonucunda ortaya çıkan döküntülerdir. Yaz aylarında ve özellikle ufak bebeklerde çok sık karşılaşılır. Hafif isilik küçük ve patlayan su toplaması şeklinde görülürken ağır formunda ise kırmızı kaşıntılı su toplayan lezyonlar şeklinde karşımıza çıkar. Bazen karıncalanma ve kaşıntı hissi bile oluşabilir. Bebeklerde isilik eğer uygun önlemler alınmaz ve tedavi edilmez ise kaşıntı ile birlikte cilt enfeksiyonu ve kabuklanma gelişebilir.

İsilik hemen her yaşta görülebilirken özellikle küçük bebeklerin ter bezlerinin çok kolay tıkanması nedeniyle bebeklerde daha sık rastlanır. Vücudun çok terleyen baş, boyun ve deri kıvrımlarının olduğu bölgelerde daha sık görülür. Altı bezlenen ufak bebeklerde isilik, bel ve göbek çevresinde sık rastlanır. Normalde isilik bebeklere zarar vermez ama kaşıntı yapıp rahatsız edebilir. Ayrıca bebeğinizin isilik olması onun aşırı ısındığının bir göstergesidir. Bu nedenle sıcak çarpması açısından dikkat edilmesi gerekir.

İsilik Nerelerde Olur?
İsilik vücudun çok terleyen baş, boyun ve deri kıvırımlarının olduğu bölgerlerde görülür. Altı bezlenen ufak bebeklerde ise bel ve göbek çevresinde sık rastlanır. Genellikle yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte bebeklerin sıcak tutulması, sıkı giyisiler giydirilmesi, yoğun nemlendiriciler uygulanması gibi faktörler isilik oluşma olasılığını artırır. Özellikle küçük bebeklerin ter bezlerinin çok kolay tıkanması nedeniyle isilik oluşumuna daha sık rastlanır. 

İsilik Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Eğer yeterli önlemler alınmaz ise bütün vücuda yayılabilir. İsilik eğer uygun önlemler alınmaz ve bu bebeklerde isilik tedavi edilmez ise, kaşıntı ile birlikte cilt enfeksiyonu ve kabuklanma gelişir. 

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?
Bebeğiniz mümkün olduğu kadar serin ortamda tutun. Gerekirse uygun şekilde fan ve ya klima kullanın. Fakat bebeğinizi direk klimanın altına koymayın. Ev dışına çıktığınız zaman ise gölgede kalmaya çalışın. Araba ile seyahat ederken ise mutlaka uygun şekilde klimayı çalıştırın.
Eğer bebeğiniz saracak şekilde sling veya kanguru kullanıyorsanız bir süre ara verin.
Bebeğinize ince ve dar olmayan rahat giysiler giydirin. Özellikle pamuklu teri emen kıyafetler tercih edin, sentetik ürünler kesinlikle kullanmayın.
Her gün hatta gün içerisinde 1-2 kez sabun kullanmadan sadece ılık su ile bebeğinizi yıkayın. Hatta minik bir şişme havuz içinde bir süre oyuncakları ile oynamasına müsaade edin.
Tatildeyseniz sık sık denize girmesini sağlayıp, duş aldırın.
Deri kıvrımlarının olduğu bölgeleri boyun altı, kasıklar vb çok terlemesi nedeniyle sık sık serin su ile yıkayın ve iyice kurulayın.
Derideki gözenekleri tıkayarak daha fazla isiliği şiddetlendiren pudra, bebek yağı ve yoğun nemlendiricileri kesinlikle kullanmayın.
Gün içinde kıyafetlerini ve hatta bezini çıkarıp serinlemesini sağlayın, bezini sık sık değiştirin.
Terlediği zaman pamuklu bir havlu ile tahriş etmeden terini silmeye çalışın.
Serin ve bazen gerekirse nemli kıyafetler giydirin.

WhatsApp
+905446642674
İnstagram
#
imgKonum
Telefon
+905446642674
Facebook
#